20402474 - PROFESSIONE ENOGASTRONOMO 1 (ULTERIORI ATTIVITÀ FORMATIVE-ART.10, COMMA 5 LETTERA D)

The aim of the course, through a series of seminars held by professionals and experts in the agri-food sector, is to make people understand the aspects of possible professional outlets
teacher profile | teaching materials

Programme

Agri-food sector conventions, completed by responsible teachers, special seminars on various topics that regulate the quality of food and doing business in the food sector.

05/10/2023 Dario SIGGIA (MIUR) - Le Politiche Agro-alimentari dell’UE: il peso delle Lobby nelle decisioni di Bruxelles.
12/10/2023 Alessandro FANTINI (Ruminantia) - Ruminantia si racconta: come comunicare oggi i prodotti del latte e della carne
19/10/2023 Simona COGNOLI (Oleonauta) - Comunicare e promuovere il valore dell’olio extravergine di oliva
26/10/2023 Nerina Di NUNZIO, Diego VITAGLIANO (Food confidential) - Pizza: storia, impasti, segreti
09/11/2023 Simona Antonella LAMORTE (MIPAAF – Segreteria tecnica del Capo Dipartimento ICQRF) - Il mondo del vino: aspetti ed opportunità multidisciplinari
16/11/2023 Selena PELLEGRINI (Chief Global Officier-WOOP Lab) - Healthy Planet Healthy Food. Qual è il ruolo di un Enogastronomo in questo contesto?
23/11/2023 Claudio di GIOVANNANTONIO (ARSIAL) - Dinamiche di specializzazione delle filiere agroalimentari e impatti sui territori
30/11/2023 Giovanni PICA, Miria CATTA (ARSIAL) - L’esperienza di Arsial sulle produzioni agroalimentari di qualità
07/12/2023 Nerina Di NUNZIO (Food confidential) - Mindfulness: pratica di consapevolezza
14/12/2023 Stylianos KOULOURIS (European Commissione) - The food safety system in Europe. The role of the European Commission, EFSA and the member States
21/12/2023 Stefano CASULA (Unindustria Lazio) - Agroalimentare, logiche di marketing distributive e contaminazioni di Industria 4.0 nel settore enogastronomico
11/01/2024 Nerina Di NUNZIO (Food confidential) - titolo da definire


Core Documentation

handouts provided by the theachers

Type of delivery of the course

the course consits in lectures

Attendance

Idoneity will be conferred to students that will attend at least 10 lectures

Type of evaluation

At the end of each seminar students will make a written test (2-3 open questions)